Deel dit artikel:

Geplaatst op dinsdag 1 november 2022

Het gemeentearchief heeft twee prachtige foto’s van de Martinuskerk in Tegelen verworven.

De Tegelse Sint-Martinuskerk kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege Middeleeuwen en is zeker een van de voornaamste monumenten in onze gemeente. De huidige kerk is eigenlijk de vierde Martinuskerk op die plaats. Deze kerk is gebouwd nadat de derde kerk, die in de vijftiende eeuw gebouwd werd, na een grote brand in 1898 moest worden afgebroken. Van die derde kerk bestaan vrijwel geen afbeeldingen.

Het Gemeentearchief heeft nu twee prachtige foto’s uit een particuliere collectie verworven, waarvan één foto bij deze tekst gevoegd is. Deze foto dateert van 1895. Te zien is de kerk na de renovatie en vergroting door Pierre Cuypers in 1874. Opvallend is vooral de sierlijke toren, die door zijn grote hoogte tot ver in de omtrek te zien was.

De andere foto is te zien op onze Facebook-pagina en toont de kerk nadat zij in 1898 door brand getroffen was. Ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina had men vanaf de bovenste galerij van de toren vuurwerk afgestoken, met rampzalige gevolgen voor de kerk. Afbraak was noodzakelijk. De in Tegelen geboren architect Caspar Franssen, die een reputatie had als ontwerper van kerkgebouwen, maakte in 1899 gratis het ontwerp voor de kerk zoals we die nu kennen.