Deel dit artikel:

Geplaatst op donderdag 17 september 2020

We weten allemaal dat het Venlo er voor de Tweede Wereldoorlog anders uitzag dan daarna. De verwoestingen van de oorlog hebben de aanblik van de stad veranderd. Minder bekend is dat er al ruim vóór de oorlog veel afbraak van historische bebouwing plaatsvond en dat tot diep in de jaren zestig ook nog het nodige aan mooie oude gebouwen het veld moest ruimen! Dit wordt in detail beschreven in een artikel over Venlo in de prachtige publicatie Aufbruch und Wiederaufbau. Städtebau im niederrheinländische Grenzgebiet nach dem Zweiten Weltkrieg / Herstart en wederopbouw. Stadsontwikkeling in het Nederrijnlandse grensgebied na de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is uitgegeven door de Stichting Historie Peel Maas Niersgebied en beschrijft de ontwikkeling van een tiental steden in onze regio (naast Venlo zijn dat Venray, Nijmegen, Straelen, Geldern, Wachtendonk, Kempen, Mönchengladbach/Rheydt, Krefeld en Kleve). Centraal staat eigenlijk de eenvoudige vraag: waarom zien onze steden er tegenwoordig uit zoals ze er uitzien en wat heeft de oorlog daarmee te maken? De tweetalige publicatie laat zien dat genoemde steden allemaal in meerdere of mindere mate door de oorlog waren getroffen en dat de onderlinge verschillen tussen de stadsontwikkeling van al deze plaatsen in de 75 jaren na de oorlog groot zijn.

Via de link is een informatief filmpje te zien aan de hand van de geschiedenis van Geldern.

Het rijk geïllustreerde, ingebonden boek (ISBN 978 90 800724 0 4; redactie: Yvonne Bergerfurth, Frans Hermans, Ragdy van der Hoek, Wolfgang Löhr, Paul van Meegeren, Olaf Richter) kost slechts €19,95 en is verkrijgbaar via https://www.peel-maas-niers.eu en via boekhandel Koops in Venlo. Verzending is mogelijk, tegen meerkosten.

 

Boek