Deel dit artikel:

Geplaatst op donderdag 22 september 2022

Op 22 september werd 750 jaar archivering in Venlo gevierd met de ingebruikneming van het e-depot, een jubileumboek en een tentoonstelling.

Op donderdag 22 september vierde het gemeentearchief dat het oudste document 750 jaar geleden werd opgemaakt. Het document (een tolbrief) dateert uit september 1272. Dit jubileum is aangegrepen om ook het nieuwe e-depot in gebruik te nemen. Het e-depot is een omgeving waarin het digitale archief van de gemeente Venlo en digitale erfgoedcollecties duurzaam toegankelijk zullen worden gehouden en bewaard. Het e-Depot gaat de komende tijd verder gevuld worden met digitale informatie. Die informatie wordt dan via onze website ter beschikking gesteld aan het publiek.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gebouw van het gemeentearchief heeft burgemeester Antoin Scholten op officiële wijze het e-depot in gebruik genomen. Via de website zijn de eerste digitale bestanden al te raadplegen. Naast de akten van de Burgerlijke Stand,  de historische krantencollecties en fotomateriaal zijn nu ook de charters uit het Oud Archief en de omvangrijke collectie bidprentjes digitaal raadpleegbaar. In beide gevallen kunt u via extra zoekvelden een zoekopdracht uitvoeren.

Ook is het jubileumboek “Universis quorum…” gepresenteerd met verhalen over bijzondere en interessante archiefstukken uit de afgelopen 750 jaar van het Venloos archief. Dit boek is - tegen contante betaling - te koop voor € 22,50 bij het gemeentearchief of bij boekhandel Koops.

Volgende week is in het gemeentearchief een tentoonstelling te bekijken. Van 26 tot en met 30 september worden tussen 9.00 en 16.00 uur enkele topstukken uit de gemeentelijke collectie getoond. Eén van deze stukken is de oudste oorkonde van september 1272. U kunt tijdens de openingstijden van het gemeentearchief de tentoonstelling bekijken. Uiteraard kunt u dan ook het jubileumboek aanschaffen voor de prijs van € 22,50.