Deel dit artikel:

Geplaatst op vrijdag 14 februari 2020

Het Venlose gemeentearchief koopt de oudst bekende foto’s van Venlo. Ze staan in een schriftje met in totaal meer dan 400 foto’s uit de begindagen van de fotografie. Eigenaar Filip Bool draagt de fotoverzameling vanavond in het programma Nedinscoplein over aan burgemeester Scholten.

Het Venlose archief speelde een belangrijke rol in de plaats- en tijdsbepaling van de foto’s. Bool kocht de fotoverzameling zonder iets te weten over de afkomst. Hij herkende het schriftje wel meteen als een fotoalbum uit het midden van de negentiende eeuw en foto’s uit die tijd zijn zeldzaam. Als oud-directeur van het Nederlands fotoarchief wist Bool dat hij iets bijzonders had gevonden, maar niet wat er op de foto’s te zien was. Bij twee portretten stond een naam en bij de foto die later in Venlo gemaakt bleek te zijn stond de datum van 160 jaar geleden.

Bool deed zes jaar onderzoek naar de herkomst van de foto’s. Met hulp van amateurhistorici kon van redelijk wat afbeeldingen de herkomst worden bepaald. Venlo is met 21 foto’s het best vertegenwoordigd in het gevonden schriftje. Een van de foto’s is van een feestelijke bijeenkomst ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Die foto is gedateerd op 4 september 1858. Ook zijn er foto’s van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Het digitale album is te vinden op: www.foundphotography.nl

De uitzending van Nedinscoplein is hier terug te zien.

De foto's zullen een mooie plek in onze collectie krijgen. 

Foto