Omhoog
Aanmelden
Login
Gemeentearchief Venlo
Skip Navigation LinksHome > Ontdek > Arcen en Velden > Bijzonderheden

Bijzonderheden

Enkele bijzonderheden van Arcen en Velden

Langs de Maas wordt gebaggerd voor de winning van zilverzand. Hierdoor zijn enkele meren ontstaan. Naast een thermaalbad, een bungalowpark en de zogeheten "Kasteeltuinen" van Kasteel Arcen trekt het dorp ook toeristen door de plaatselijke bierbrouwerij, waar Hertog Jan-bier gebrouwen wordt en graanbranderij "De IJsvogel" waar van de overgebleven mout jenevers en likeuren gebrand worden.

Monumentale gebouwen zijn de de kerk, ontworpen door H.W. Valk, en het gemeentehuis, naar ontwerp van A.J. Kropholler.

Grote aarden wallen zijn te zien bij de grensovergang "Lingsfort". Die wallen vormen een verdedigingswerk van een van de sluizen in de "Fossa Eugeniana". Dit was een kanaal dat de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) wilden graven van de Rijn naar de Maas. Het bijzondere van deze aarden wallen is dat het 't enige compleet behouden dubbelfort is van de vele forten die het kanaal moesten verdedigen. Midden jaren 50 van de 20e eeuw zijn er nog plannen geweest om het kanaal helemaal opnieuw uit te graven.

De gemeente Arcen en Velden werd in 1999 verkozen tot groenste gemeente van Nederland. Op 19 juli 2006 werd in de gemeente Arcen en Velden een maximumtemperatuur van 36,9 graden Celsius genoteerd. Arcen en Velden evenaarde daarmee het vorige landelijke record.

Velden is één van de drie dorpen waar - zo wordt althans verteld in de overlevering - al enkele eeuwen de ‘Gekke maandag’ (Limburgs: Gekke Maondaag) gevierd wordt. Deze wordt over het algemeen de maandag na 20 januari (Sint Sebastianus) gevierd.

Graanbranderij de IJsvogel
© Copyright 2012  |  Gemeentearchief Venlo