Omhoog
Aanmelden
Login
Gemeentearchief Venlo
Skip Navigation LinksHome > Nieuws > Tentoonstelling Mächtig und stark

Tentoonstelling Mächtig und stark

Tijdelijke tentoonstelling - Mächtig und stark

 

Op 7 januari 2020 werd de tentoonstelling 'Mächtig & Stark' geopend in het Gemeentearchief. Kaarten verbeeldden de geschiedenis van vestingen en steden tussen Rijn en Maas'. De tentoonstelling was zoals we bericht hebben op deze website te zien t/m 17 januari.
 
Bent u nog niet in de gelegenheid geweest deze tentoonstelling te bezichtigen dan is het mogelijk dat alsnog te doen.
 
De tentoonstelling is begin maart te zien in het Stadtarchiv Krefeld. In de maanden juli en augustus kunt u de tentoonstelling bezoeken in het museum te Stevensweert en in het najaar in het Petershuis te Gennep. Voor de exacte data en openingstijden kunt u ontact opnemen met de betreffende organisaties.
 
Op 21 grote panelen wordt aan de hand van mooie afbeeldingen de vestinggeschiedenis van steden als Venlo, Geldern, Krefeld, Gennep, Wesel, Rheinberg en Emmerich geschetst. Ook kleinere steden, zoals Kaster en Orsoy worden belicht. Daarnaast is er onder meer aandacht voor de Fossa Eugeniana. 
 
De meeste afbeeldingen zijn afkomstig uit de beroemde collectie Bodel Nijenhuis, die berust in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Deze enorme collectie, die in onze regio nauwelijks bekend is, bevat vele duizenden afbeeldingen van voornamelijk steden en vestingen. De vestingkaarten worden als reproducties getoond. In vitrines worden daarnaast mooie originele boeken en kaarten getoond uit de verzameling van Har Schillings en de Collectie Manders.
 
De tentoonstelling is een initiatief van de grensoverschrijdende Stichting Historie Peel-Maas-Niersgebied, die onlangs 40 jaar bestond. Deze stichting bevordert de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van de regionale geschiedbeoefening. Bij de realisatie werd samengewerkt met Museum Schloss Rheydt, het Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte in Bonn en de stadsarchieven van Geldern, Krefeld en Venlo. Het project werd financieel ondersteund door de Euregio Rhein-Maas-Nord, de Verein für  Heimatkunde in Krefeld e.V, de Kulturraum Niederrhein en Mespilvs – Gesellschaft zur Förderung des Stadtarchivs Geldern. Bij de tentoonstelling verscheen een tweetalige aflevering van de Venlose Katernen, die we u dankzij de financiers gratis kunnen aanbieden wanneer u de tentoonstelling bezoekt.  

© Copyright 2012  |  Gemeentearchief Venlo