Omhoog
Aanmelden
Login
Gemeentearchief Venlo
Skip Navigation LinksHome > Ik zoek > Archieven

Archieven

Zoeken in de archiefcatalogus

 Historische encyclopedie
 
 
 
 
 
4 zoekresultaten sorteren op:
 
 
 
 
LemmaBlauwe trap
Term:
Blauwe trap
Beschrijving 1:
Trap die een van de toegangen vormde naar de vestingwal. De blauwe trap, ook wel 'steenen trappen' genoemd, werd in 1518 gebouwd om ter plekke de stadswal op te kunnen gaan. De blauwe trap, die tussen de Oude Markt en de Havenkade lag, werd in 1869 afgebroken. De trap dankte zijn naam aan de blauwe kleur van de Naamse steen waaruit hij gemaakt was.
Bron:
Venloclopedie
Bekijk archieftoegang:
 
 
 
 
 
LemmaHakkesplaats
Term:
Hakkesplaats
Beschrijving 1:
Oud steegje dat de Jodenstraat met de Havenkade verbond. De steeg is genoemd naar een van de bewoners, Martin Hacken, die in de zeventiende eeuw de stadsgelden inde.
Bron:
Venloclopedie
Bekijk archieftoegang:
 
 
 
 
 
LemmaMarkt
Term:
Markt
Beschrijving 1:
Open terrein voor het stadhuis. De markt vóór het stadhuis kreeg in 1597 de naam Groote markt, terwijl de markt aan de achterzijde Kleine markt werd genoemd. In de achttiende eeuw werd hier af en toe een strafezel en een drilkooi geplaatst. De namen Groote-, Kleine-, Vleesch-, Moes- en Groentemarkt werden in het begin van de negentiende eeuw officieel vervangen door de naam Markt. De Oude Markt wordt begrensd door de huizen van de Havenkade, de Houtstraat, de Steenstraat en de Jodenstraat. De naam Oude Markt werd al in 1387 gebruikt. In de loop der eeuwen werd de vorm van de Oude Markt gewijzigd. Vanaf 1899 werd op de Oude Markt een biggenmarkt gehouden. Vanaf 1905 werden er ook manufacturen en andere handelswaar verkocht. Thans wordt de Oude Markt in de volksmond 'Zoepkoel' genoemd vanwege de vorm en aangezien een aantal horecagelegenheden er terrassen heeft geplaatst. Vóór de slechting van de vesting werd de zaterdagse markt vóór en achter het stadhuis gehouden. Een deel van die markt werd, met name in de herfst, op de Parade gehouden. Thans vindt de wekelijkse zaterdagmarkt op het Mgr. Nolensplein plaats. Zie: Kwartelenmarkt.
Bron:
Venloclopedie
Bekijk archieftoegang:
 
 
 
 
 
LemmaProstitutie
Term:
Prostitutie
Beschrijving 1:
Zoals in vrijwel iedere garnizoenstad was prostitutie ook in Venlo vele eeuwen een bekend verschijnsel. De vrouwen van lichte zeden hielden zich vooral op in bordelen en in herbergen en kroegen in de achterbuurt het Hetje, dichtbij de infanteriekazerne. De prostitutie nam in de tijd dat er in Venlo een garnizoen gelegerd was, zelfs zulke vormen aan dat op het Helschriksel een speciaal gasthuis voor de verpleging van publieke vrouwen moest worden geopend. Rond 1865 waren er in Venlo twee geregelementeerde bordelen: 'De Vriendschap' van Philippina OpdenOordt op 't Hetje en 'In de Kannonier' van Theodorus Lemmens aan de Roermondse Poort. Het was vrouwen in Venlo destijds toegestaan zich in hun huis 'aan ontucht over te geven', mits men ingeschreven stond. Naast de geregistreerde prostitutuées waren er ook vele clandistiene publieke vrouwen. Deze werkten veelal in cafés, die herkenbaar waren aan het opschrift 'Beiersch Bier'. Dergelijke cafés lagen eind vorige eeuw aan de Kaldenkerkerweg, de Grote Beekstraat, de Tegelseweg, Op de Heide, aan het Helschriksel, de Heutzstraat, de Straelseweg en de Havenkade. In 1903 kwam er een politieverordening om prostitutie uit het centrum van de stad te weren. Tegenwoordig werken prostituées in sexclubs en is er zogenaamde raamprostitutie langs een deel van de Hogeweg. Zie: Floets Madam.
Bron:
Venloclopedie
Bekijk archieftoegang:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Archieven
© Copyright 2012  |  Gemeentearchief Venlo