Omhoog
Aanmelden
Login
Gemeentearchief Venlo
Skip Navigation LinksHome > Educatie > Historisch archiefspel

Historisch archiefspel

Historische tijdreis door het hart van Venlo

Wanneer je in Nederland of het buitenland op vakantie gaat, kom je soms op plaatsen met een eeuwenlange geschiedenis. Daar maak je dan meestal foto’s en filmpjes van. Toch is het vaak zo dat als je door je eigen stad of dorp wandelt je nauwelijks in de gaten hebt wat voor mooie gevels en prachtige bouwwerken daar staan. En dat er ook heel interessante personen hebben geleefd, waarover leuke en spannende verhalen zijn te vertellen.

Om deze verhalen en informatie over de stad Venlo te kunnen delen, heeft het gemeentearchief Venlo een bordspel voor het onderwijs ontwikkeld: het Historisch archiefspel. Aan de hand van vragen en opdrachten maken de spelers een historische tijdreis door hartje binnenstad.

Het Historisch archiefspel bestaat uit een bord met een plattegrond van Venlo. Het spel kan met 4 personen of 4 teams (2 personen per team) worden gespeeld. Ieder persoon of team krijgt een pion waarmee een route door Venlo wordt afgelegd. Tijdens deze “wandeling” worden er vragen en opdrachten uitgevoerd die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Het spel laat de leerlingen kennis maken met de diverse bronnen (archieven) en collecties (bibliotheek en beeld & geluid). Het verrassende aan het spel is dat diegene die de meeste vragen goed heeft beantwoord niet bij voorbaat ook de winnaar hoeft te zijn. Het spel kan zowel worden gespeeld door leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs als door leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Zelf spelen?

Het Historisch archiefspel kan in het gemeentearchief Venlo, of op school worden gespeeld. Het spel kan kosteloos voor maximaal twee weken worden aangevraagd. Reserveren kan via archief@venlo.nl. Het spel wordt begeleid door medewerkers van het gemeentearchief.

Historisch archiefspel
© Copyright 2012  |  Gemeentearchief Venlo